Nieuws

België: Nederland moet meer doen tegen illegale hondenhandel

Opvallend dierenwelzijnsnieuws in de kerstvakantie was de hernieuwde aandacht voor de illegale hondenhandel. België vindt dat Nederland hier te weinig tegen doet.

Slechte omstandigheden

De handel in honden floreert. Zo komen er veel puppies vanuit Oost-Europa naar Nederland. Veel van deze puppies worden echter onder slechte omstandigheden gefokt. Ze krijgen er weinig daglicht en slecht te eten. Vervolgens worden ze met honderden tegelijk in bestelbusjes of vrachtwagens naar Nederland gebracht. De reis is zo zwaar, dat er regelmatig puppy's onderweg overlijden door stress.

Maatregelen Nederland

De afgelopen periode heeft Nederland meerdere maatregelen getroffen om het toezicht op de hondenhandel te verbeteren. In 2013 is de identificatie- en registratieplicht van honden in werking getreden. Sinds de inwerkingtreding van het Besluit houders van dieren op 1 juli 2014 gelden strengere administratie-eisen voor handelaren (bijv. het bijhouden van de herkomst van dieren). Vanaf 29 december 2014 mogen honden niet meer ongevaccineerd, en dus pas vanaf 15 weken naar Nederland komen. Daarnaast zijn vanaf die datum ook de eisen aan (de uitgifte van) paspoorten voor gezelschapsdieren strenger geworden. Producenten van paspoorten mogen lege paspoorten alleen verstrekken aan gemachtigde dierenartsen en het land van herkomst moet worden vermeld in het paspoort. Zowel de NVWA als de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) houden toezicht op de naleving van de voorschriften.

Handhaving

In een uitzending van Zembla - 'Illegale puppyhandel' is echter te zien dat de Nederlandse handhaving in de puppyhandel faalt. Minimaal 50.000 honden zijn vorig jaar illegaal ons land binnengekomen. Een politieagent vertelde in de uitzending dat handelaren tijdens het transport te jonge pups van een halsband voorzien met een chip dat correspondeert met een paspoort dat aan de eisen voldoet. Zo worden de controleurs die de chip moeten scannen misleid. Een andere truc is om de chip met secondelijm onder de oksel van het hondje te plakken. Een insider uit het handelaren-circuit vertelt dat zijn collega’s op die manier de controles misleiden. Omroep Brabant meldde vorig jaar dat Noord-Brabant de spil is in de handel in verwaarloosde puppy’s.

Oproep België

België vindt dat Nederland meer moeite moet doen om de illegale handel in puppy’s een halt toe te roepen. Vlaanderen heeft zelf de richtlijnen voor de handel in honden onlangs aangescherpt. In tegenstelling tot Nederland heeft Vlaanderen een witte lijst met fokkers en handelaren, wiens hondjes geïmporteerd mogen worden. Daarop staat bijvoorbeeld geen enkel Hongaars bedrijf meer. "Maar dit strenge beleid heeft weinig zin zolang de Nederlandse overheid Brabantse handelaren geen strobreed in de weg ligt", aldus de Vlaamse minister Ben Weyts (Dierenwelzijn). "Als bij ons de regelgeving strenger wordt, dan groeit de verleiding bij handelaren om via Nederland te kunnen importeren."

(Bron foto: Still uit uitzending Vara's Zembla)