Column

Dierenmishandeling! Ook grote kans op huiselijk geweld?

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierenmishandeling, huisdieren, gezelschapsdieren, dierenbescherming
Bekijk de bronnen
Afgelopen weken kwam het item dierenmishandeling in relatie met huiselijk geweld opnieuw in het nieuws.

De aangekondigde start van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling (initiatief Nienke Endenburg, Forensische Dierengeneeskunde Universiteit Utrecht) en het rapport 'De aard van het beestje' (oa criminoloog Anton van Wijk) waren reden voor deze hernieuwde aandacht. Rode draad daarbij is het aangetoonde verband van dierenmishandeling met huiselijk geweld.

Zelf werk ik als inspecteur bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en sta ik dagelijks aan de deur bij meldingen over aangetast dierenwelzijn. Ik zie dus vaak, heel vaak 'dierenmishandeling' en/of verwaarlozing van dieren. In de noodzaak om vroegtijdig dierenmishandeling en daardoor huiselijk geweld te signaleren of juist omgekeerd het huiselijk geweld te signaleren en daardoor ook dierenmishandeling op het spoor te komen ben ik blij met deze aandacht.

Bij het afhandeling van een melding over dierenmishandeling kijk ik zelf altijd naar de directe omgeving, de mensen, hun gedrag en maak ik voor mezelf een soort sfeerplaatje. Enige tijd geleden deed ik onderzoek naar een paard dat stelselmatig mishandeld zou worden. Het dier zou dagelijks stokslagen en zweepslagen krijgen. Bij een schuur achter de woning vond ik inderdaad het paard. Erg mager en de afdrukken van de stokslagen nog op de achterhand. Na aanbellen bij het voorhuis werd de deur open gedaan door een timide vrouw. Bleekjes, afhangende schouders, schuw en schichtig reagerend op mijn aanwezigheid. Voor mij op dat moment duidelijk dat niet alleen het paard klappen kreeg maar dat er hier ook zeer aannemelijk sprake was van een situatie van huiselijk geweld. Door zorgvuldig onderzoek werd deze aanname bevestigd en volgde een straatverbod voor de man en heb ik vanuit mijn vakgebied dezelfde dag nog het paard inbeslag mogen nemen en proces-verbaal opgemaakt. Een duidelijk verband dus.

Dit is dus een typisch voorbeeld passend in de gepresenteerde onderzoeksresultaten. Maar wat te denken van de verstoorde relatie tussen man en vrouw waarbij slaan, gooien met of schoppen van het liefste huisdier van hem of haar als pressiemiddel wordt gebruikt. Dagelijks voorkomende ellende achter de diverse voordeuren. Het breder kijken naar de incidenten van dierenmishandeling en huiselijk geweld door de diverse opsporingsdiensten, zorginstanties en dierenartsen kan dit leed nog beter zichtbaar maken en zorgen voor een betere aanpak.

(Bron foto: Pixabay)