Nieuws

Verrijkte leefomgeving voor gezondere varkens

Bied je biggen een verrijkte leefomgeving met speelmateriaal en stro, dan zijn ze minder gevoelig voor infecties. Sociale interacties tussen dieren lijken ook effect te hebben op de weerbaarheid.

Dieren zijn anders dan mensen. Als het om de ontwikkeling van emoties of intelligentie gaat, is het lastig dieren te vergelijken met mensen. Maar toch kun je een aantal ontwikkelingen bij mensen vertalen naar de dierhouderij, zo begint Pig Business het artikel over een verrijkt leefomgeving voor gezondere biggen.

Stressvrije biggen

Bij mensen is een harmonieuze en groeizame leefomgeving essentieel voor een goede ontwikkeling van baby naar volwassene. Zou je dit vertalen naar de varkenshouderij dan zou je huisvesting moeten ontwikkelen die past bij de behoefte van de big zodat ze opgroeien tot gezonde stressvrije en sociale varkens. Ze zijn mogelijk gezonder, minder vatbaar voor ziekten. Norbert Stockhofe, onderzoeker van Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad wilde weten hoe dat zit. Wat is de invloed van een verrijkte leefomgeving op de gevoeligheid van varkens voor ziekten?

Speelmaterialen

Uit zijn onderzoek blijkt dat er een verband is tussen sociale factoren, milieu, stress en de gevoeligheid voor ziekten. Een verrijkte omgeving met speelmateriaal en stro kan een positieve invloed hebben bij varkens. Natuurlijk zijn er meer factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van weerbaarheid. Biestgift, voeding en klimaat spelen een belangrijke rol. Maar nu is duidelijk dat ook een verrijkte ruime stalomgeving een rol speelt. En ook sociale interacties zijn van belang, zo blijkt uit het onderzoek.

Sociale ontwikkeling

Bij mensen met een sociaal verlies zie je de weerbaarheid tegen ziektes afnemen. En stress kan de gevoeligheid voor infecties ook vergroten. Uit het onderzoek blijkt dat sociale condities als interacties met andere biggen ook effect hebben op de gevoeligheid voor infecties. Er lijkt een verband tussen stress en immuniteit van de big.

Er blijven nog wel vragen over. Zo vermindert een verrijkte leefomgeving wel de vatbaarheid voor bacteriën, maar niet voor virussen. Speelt stro een rol? Wat is het effect van stro op de darmflora en immuniteit? Het zou kunnen dat de bacteriën op het stro een rol spelen. En hoe groot moet een verrijkt hok zijn om positieve effecten te realiseren? Wellicht dat het voor varkenshouders in de toekomst duidelijk wordt dat de voordelen van een verrijkte leefomgeving duidelijk opwegen tegen de hogere investeringskosten

(Bron foto: Shutterstock)