Nieuws

Vrije fok en verkoop van vechthonden aan banden?

Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen een verbod op de fok en verkoop van zogenoemde vechthonden. Het onderwerp krijgt hernieuwde aandacht door een uitzending van het tv-programma Brandpunt.

Onder meer PvdA en CDA geven aan voor een dergelijk verbod te zijn. De coalitiepartner van de PvdA, de VVD, vindt dat een verbod pas aan de orde kan komen als beter wordt geregistreerd hoeveel en wat voor soort bijtincidenten er plaatsvinden.

Vechthonden

Hoewel exacte cijfers ontbreken lijkt het doorfokken van honden op vechtkenmerken een vlucht te nemen. Vechthonden zijn vaak kruisingen van pitbulls en Staffords, waarbij door fokkers wordt gestreefd naar het creëren van een zo groot, sterk en agressief mogelijke hond, zoals de XL Pitbull. Het vechten met deze honden is verboden, en ze worden vooral als statussymbool gehouden.

Uit onderzoek van Brandpunt (KRO-NCRV) blijkt dat deze gevaarlijke honden voor iedereen vrij verkrijgbaar zijn via Marktplaats. Brandpunt wijdde afgelopen week een uitzending aan dit onderwerp. Uit het onderzoek blijkt dat veel vechthonden uiteindelijk in het Nederlandse dierenasiel eindigen. Bijna de helft van het aantal honden dat nu in de dierenopvang zit, is een kruising tussen pitbulls en Staffords.

Aanpak

In de uitzending pleit Dik Nagtegaal, woordvoerder van de Dierenbescherming, voor een betere wet en regelgeving voor hondenfokkers en -handelaren, niet alleen voor vechthonden maar voor alle rassen. Volgens Nagtegaal kan Nederland een voorbeeld nemen aan België en Frankrijk. “Daar heb je als verkoper van honden een verplicht traceerbaar registratienummer nodig dat bij elke advertentie staat. Dit geeft de koper meer zekerheid en biedt handhavingsinstanties, zoals de NVWA, de mogelijkheid om verkopers beter aan te pakken bij overtreding van de regels.”

Bijtincidenten

Er bestaan geen exacte cijfers rond het aantal bijtincidenten met honden. Zowel door gemeenten als de Nationale Politie wordt dit niet bijgehouden. Alleen de gemeente Den Haag heeft cijfers waaruit blijkt dat sinds 2009 het aantal bijtincidenten ruim is verdubbeld naar 400 per jaar. Dat betekent alleen al voor deze stad, meer dan 1 bijtincident per dag.

De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) publiceerde in de nazomer van 2013 de zienswijze Verantwoord Honden Houden, opgesteld naar aanleiding van bijtincidenten met honden. Ze adviseerde om zowel landelijk als in de gemeenten actie te ondernemen op het gebied van preventie. Dit kan bijvoorbeeld door goede voorlichting en fokbeleid, en het creeren van voorwaarden om te kunnen optreden tegen in gebreke blijvende eigenaren, bestuursrechtelijk of strafrechtelijk.

(Bron foto: still uit Doorgefokt_Brandpunt_KRO-NCRV)