Column

Artis verdwaald in roze wolk?

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierentuin, Artis, diernamen
Bekijk de bronnen
Wat is dat toch voor een raar besluit om de dieren in Artis geen naam meer te geven? Medio oktober wordt het besluit dat vorig jaar via een persbericht al werd aangekondigd nog eens uitgebreid in alle kranten toegelicht.

De directie wil hiermee zogenaamde antropomorfisme door het publiek zoveel mogelijk tegengaan is de uitleg. We mogen met andere woorden aan het gedrag van de dieren geen ‘menselijke’ emoties meer verbinden. Daarom mogen de zebra’s geen Fons en Marietje meer heten en een ‘babyzoon Japie’ ter wereld brengen en wordt er geen prijsvraag meer uitgeschreven voor de leukste naam voor het pas geboren olifantje.

Het merkwaardige besluit roept meteen in gedachten hoe apenonderzoekster Jane Goodall in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw verguisd werd omdat zij de door haar bestudeerde chimpansees namen gaf in plaats van hen met een nummer aan te duiden zoals tot dan in de wetenschap gebruikelijk. Later is dit algemeen geaccepteerd, gewaardeerd en op alle gerenommeerde instituten ter wereld overgenomen. Het is voor dierenliefhebbers en –kenners haast onvoorstelbaar dat er kennelijk nog altijd mensen bestaan die emoties als ‘blij’, ‘verdrietig’ of ‘boos’ bij dieren ontkennen omdat die uitsluitend bij mensen zouden horen. Of die onbewogen durven verklaren dat vissen geen pijn (kunnen) voelen.

We mogen van de Artis directie niet meer op die manier naar hun bevolking kijken. Gelukkig zijn de bezoekers mans genoeg om zelf te kijken en naar hartelust te interpreteren. Maar wat nou de naamgeving van een dier met het respect en de manier van kijken naar dat dier te maken heeft? Doe ik de spin tekort die in mijn keuken loopt door mijn buurjongetje te vertellen dat die Sebastiaan heet? Benadeel ik Huub de koolmees die mijn keuken binnenvliegt om kruimels te pikken door hem een naam te geven? Is zo’n vorm van personificatie niet juist een goede manier om met name kinderen te leren dat elk dier een intrinsieke waarde heeft en respect verdient?

Ieder verband tussen de naamgeving van dieren in een dierentuin en de beweerde nadelige ‘vermenselijking’ van het gedrag en de oorsprong daarvan ontbreekt in mijn ogen. En nu we het er toch over hebben: ik zou me kunnen voorstellen dat de directie van Artis andere morele verplichtingen jegens de dieren in haar park voelt bij dit onderwerp. Er is nog wel een aantal zaken te bedenken die de dieren echt ten goede komen.

(Bron foto: Pixabay)