Column

Positiviteit

Samenvatting
  • Onderwerp
    Huisvesting, diergedrag
Bekijk de bronnen
Dierenwelzijn en positiviteit komen nou niet bepaald vaak in één en dezelfde zin voor. Vaak gaat het over een tekort aan dierenwelzijn, of erger nog, over het ontbreken ervan met schokkende verhalen over dierenleed en dierenmishandeling.

Tel hierbij nog eens de talrijke ongenuanceerde uitspraken van mensen op discussiefora en de negativiteit bereikt langzaam zijn hoogtepunt. Je zou er somber van worden. Vallen ook nog eens de blaadjes van de boom, worden de dagen korter, en dalen de temperaturen richting het nulpunt. Tijd voor een optimistisch geluid?

Uitgerekend nu valt mijn oog op een artikel met als titel “Revolutie in de stal: meer dierenwelzijn en meer opbrengst dankzij slimme technologie”. Wat een heerlijke zin. Meer dierenwelzijn én ook nog meer opbrengst, wie wil dat niet? Dus Planet, Profit én People komen allemaal aan hun trekken. Duurzaamheid gegarandeerd dus. En slim is toch ook een positief woord, niet dan? Ik begin van een ware revolutie in de stal te dromen.

Hoe werkt het dan? Ik lees snel verder. Het principe is het voortdurend en volautomatisch monitoren van de gezondheid, welzijn, productiviteit en omgevingsimpact van de veestapel. De boer kan dus onmiddellijk ingrijpen bij eventuele problemen. Het blijkt het geesteskind van professor Daniel Berckmans. Het is gebaseerd op het omzetten van beelden en geluidsopnames in informatie over het welbevinden van de dieren. Oh, meten is weten dus. Dat werd me 30 jaar geleden tijdens mijn studie ook al ingeprent. Hoezo revolutie? Ik lees snel verder.

“Je zou ook specifiek kunnen kijken naar signalen die aangeven dat een dier zich goed voelt”, zegt Berckmans. “Bij een kip zijn dat bijvoorbeeld: vleugels spreiden, op één poot staan, scharrelen.” Kijk een positieve benadering van dierenwelzijn. Kijken naar wat er wél is i.p.v. naar wat er niet is. Is dat dan de revolutie? “Een revolutie is een plotselinge radicale omslag of verandering. Het is daarmee de tegenhanger van evolutie, wat een geleidelijke verandering is.” lees ik op internet.

Ondanks een “r” teveel in de titel toch een positief geluid voor onze dieren in de stal?

(Bron foto: Pixabay)