Nieuws

De optimale inrichting van paardenweides

Wageningen UR Livestock Research heeft op verzoek van de Nederlandse Vereniging voor Vrijetijdsruiters (NVVR) een advies opgesteld over de ideale paardenwei. Het advies is vooral gericht op schuilmogelijkheden, voeding en gezondheid bij het weiden van paarden.

Een koe is geen paard

In heel Nederland staan inmiddels heel wat paarden in weilanden waar voorheen koeien gehouden werden. Het verschijnsel staat al een aantal jaren bekend als de 'horsificatie' van het landschap. Maar onze paarden – over het algemeen recreatiepaarden en vaak van sobere rassen - stellen waarschijnlijk andere eisen aan hun weiland dan runderen die in de veehouderij gehouden worden. Ze grazen anders, ze hebben een andere voedingsbehoefte en ze lopen hun weiland makkelijker kapot. De Nederlandse Vereniging voor Vrijetijdsruiters (NVVR) heeft de Wetenschapswinkel van Wageningen UR gevraagd onderzoek te laten doen naar de optimale inrichting van paardenweides. Wageningen UR Livestock Research heeft het onderzoek uitgevoerd en heeft een aantal adviezen opgesteld.

Behoefte aan schuilmogelijkheid

Paarden in groepen weiden komt tegemoet aan hun natuurlijke behoeften aan voedselzoeken, gezelschap en beweging. Paarden kunnen in Nederland veelal comfortabel het hele jaar rond buiten verblijven zonder dat ze het te koud of te warm te hebben. Als het paard in goede conditie is en zich goed heeft kunnen aanpassen dan ligt de comfortabele temperatuurzone voor de meeste paarden tussen de -15 en 25°C. Bij temperaturen onder de onderste kritische grens (<-15°C) zal het paard de metabolische activiteit op moeten voeren om warm te blijven, daardoor hebben ze een verhoogde behoefte aan voer. De onderzoekers concludeerden dat onder extremere weersomstandigheden - regen, hitte, kou en wind- paarden wel de behoefte aan een schuilmogelijkheid hebben. Schuilstallen bieden geschikte schuilmogelijkheden. Een droog ligbed in een schuilstal verhoogt het comfort. Daarnaast kunnen bomen en struiken beschutting bieden.

Controle conditie

De onderzoekers adviseren ook om bij weiden de conditie van het paard regelmatig te controleren, om overgewicht te voorkomen. Paarden hebben namelijk zelf geen ‘stop’ in de opname en overgewicht is er met recreatief gebruik (slechts 1 tot 2 uur rijden per dag, of zelfs niet dagelijks) niet af te trainen. Overgewicht veroorzaakt gezondheidsproblemen zoals hoefbevangenheid en insulineresistentie. Een oplossing is de paarden beperkt te weiden en daarnaast in een paddock of op een track te laten lopen. Eventueel kan het paard een graasmasker omgedaan worden om de opname te beperken, maar daar zijn vanuit welzijnsoogpunt wel vraagtekens bij te zetten.

Giftige planten

Bij de aanwezigheid van giftige kruiden is het belangrijk om de planten zo snel mogelijk te verwijderen, voordat ze zich kunnen vermeerderen. Daarnaast kunnen giftige kruiden, heesters en bomen ook in de directe omgeving van de weide voorkomen. Wanneer een weide op de juiste manier wordt bemest, ontwaterd, begraasd en gemaaid, is herinzaai amper nodig en komen giftige kruiden nauwelijks voor. Bij eventuele herinzaai hebben mengsels die tegen kort afgrazen bestand zijn de voorkeur.


(Bron foto: xx)