Column

Fantasy farming

Samenvatting
  • Onderwerp
    Melkvee, huisvesting, productiedieren
Bekijk de bronnen
De oudjes onder ons herinneren het zich nog wel: Fantasy Island, een televisieserie over een eiland waar gasten tegen betaling van 50.000 dollar hun dromen in vervulling konden laten gaan.

Ik moest daaraan denken bij het zien van een gelikte, digitale brochure over de ''floating farm''. Carel de Vries, directeur van het agrarisch innovatienetwerk Courage, deed er in 2013 nogal lacherig over. Hij schreef destijds een blog over de koeientuin op water. Melkvee houden op z'n leukst, noemde hij het toen. Nu blijkt het ineens bloedserieus. Carel is inmiddels ''een belangrijke pilaar in het concept en binnen het consortium'', lees ik op floating farm.nl. Hij wordt gepresenteerd als een van de drijvende krachten achter de zeespiegelbestendige boerderij.

Het Floating Farm visieboek geeft een verrassend gedetailleerd inkijkje in deze nieuwe vorm van melkveehouderij, een soort koeienflatform dat aan elke kust en kade, waar ook ter wereld, kan afmeren. Het hele concept is uitgewerkt en ligt klaar voor realisatie. Rotterdam krijgt de primeur, als we het consortium (Courage, standslandbouwer UitJeEIgenStad en projectontwikkelaar Beladon) mogen geloven. Daar komt in de loop van 2016 aan de Merwehaven de eerste boerderij te water. Dat is niet voor niks: Rotterdam is volgend jaar gast van de World Dairy Summit.

Dat ook Courage energie steekt in deze plannen, ligt voor de hand, aldus De Vries op de website. "Wil de sector goed kunnen blijven functioneren, dan heb je de waardering van de samenleving nodig. Kijk naar de discussie over de plofkip. Dat heeft grote gevolgen voor de pluimveesector gehad. Wij denken dat je met koeientuinen op een positieve manier letterlijk midden in die samenleving komt te staan."

Hier komt de aap uit de mouw: de floating farm is niet meer dan een weloverwogen reclamestunt van de zuivelindustrie. Onder het mom van duurzaamheid en strategie tegen klimaatverandering en het wassende water wordt er een fraai staaltje PR bedreven voor de koeien op stal: pure promotie van de grondloze veehouderij. Het verkooppraatje in het Floating Farm visieboek staat bol van jargon dat de suggestie van innovatie moet wekken. Gesproken wordt over een kringloop, met zelfvoorzienende energie- en wateroplossingen, zonder milieubelastende transporten. Klinkt allemaal mooi, maar waar komt het voer voor de koeien vandaan? Uit een grasstraat met ledverlichting? En hoe gaat de floating farm het methaangas van de koeien afvangen?

Zo bezien is floating farming niet veel meer dan fantasy farming. Leuk bedacht. Beetje decadent, dat wel. Maar dat was Fantasy Island ook.

(Bron foto: Pixabay)