Column

Gereguleerde handel in ivoor: Ja!

Samenvatting
  • Onderwerp
    Handel
Bekijk de bronnen
Ivoor. Een zeer gewild materiaal, voornamelijk in Azië. Aangezien olifanten, de ‘leveranciers’ van ivoor, en hun producten niet verhandeld mogen worden zonder de juiste vergunningen is ivoor uiterst schaars. En daardoor de handel zeer lucratief.

Echter, de beschermingsmaatregelen in de zuidelijke Afrikaanse landen zorgen voor een gestage aanwas van olifanten. In het wereldberoemde Krugerpark wordt geschat dat er circa 8.000 olifanten te veel rondlopen. Met alle gevolgen van dien!

Olifanten hebben de neiging om habitats te veranderen. Ze verorberen grote hoeveelheden voedsel en hebben mede daardoor een grote impact. Tegenwoordig zien we een daling van zeer bedreigde diersoorten (o.a. de zuidelijke hoornraaf) doordat er te veel olifanten zijn. Is de olifant belangrijker dan de zuidelijke hoornraaf? Is de olifant belangrijker dan welke ander dier? Moet het niet gaan om het voortbestaan van het ecosysteem? Waardoor meerdere soorten kunnen blijven voortbestaan?!?!

Wat zijn onze opties? Hoe kunnen we dan de populatie verkleinen? Verplaatsen, verhandelen aan dierentuinen, op de zelfde voet verder gaan en oogsten. Verplaatsen van de dieren is geen succes gebleken. Verhandelen aan dierentuinen is een eenmalige actie vanwege de publieke verontwaardiging. Op dezelfde voet verder gaan is een achteruitgang op vele vlakken. Blijft er een optie over: oogsten!

Voordat Zuid Afrika toetrad tot CITES - onder druk van met name westerse landen - werden er verschillende malen per jaar olifanten geoogst. Het vlees kwam ten goede aan de zwarte bevolking, de huid werd gelooid, andere onderdelen verwerkt en het ivoor verhandeld. Gevolg: een gezonde populatie olifanten, een ecosysteem dat beter in balans is, en niet onbelangrijk een lage ivoorprijs. Dit omdat er genoeg ivoor op de markt kwam en het voor stropers daardoor niet lucratief was om te stropen.

Ik zeg dan ook: “gereguleerde handel in ivoor? Ja” . Echter hiervoor moeten we in het westen onze arrogantie opzij zetten dat wij meer weten over populatiemanagement van olifanten. Laten we het overlaten aan de echte experts. De mensen die de dagelijkse gevolgen meemaken. Dit zal op verschillende gebieden een positief effect hebben! Ook op het welzijn van olifanten!

(Bron foto: Pixabay)