Nieuws

Kwispelend schaap heeft mogelijk maden

Zie je een kwispelend schaap, dan is het wellicht ziek. Kwispelen kan er op duiden dat het dier te maken heeft met myiasis, de belangrijkste huidaandoening bij schapen, veroorzaakt door maden.

De maden zijn afkomstig van de blauwgroene bromvlieg (Lucilia sericata). Naast kwispelen kan het schaap gaan stampen of zichzelf bijten vanwege de jeuk. Wordt er niets aan gedaan dan verkleurt de wol en laat deze los, zo meldt een dierenarts in een bijdrage aan Management&Techniek (artikel Schapenhouderij tijdens de (na)zomer). 'Daarna worden de schapen suf en zonderen ze zich af van de kudde.'

Natte wol, rottend weefsel

Het vervolg is dat de gifstoffen die vrijkomen uit het rottende weefsel in de bloedbaan terecht kunnen komen, mogelijk met sterfte als gevolg . 'Het rottende weefsel verspreidt een sterke geur, waardoor vliegen nog meer aangetrokken worden.' In eerste instantie vindt de vlieg doorgaans haar weg naar het schaap in de periode mei tot oktober. Zij legt haar eieren bij voorkeur op vochtige wol. 'Na een tweetal dagen ontstaan er larven (maden) uit deze eitjes. De maden zitten diep in de vacht waardoor het beginstadium van deze huidaandoening vaak onopgemerkt voorbijgaat.'

Controle en preventie

In het vakblad legt de dierenarts uit hoe belangrijk controle op de huidaandoening dan ook is: dit moet dagelijks gebeuren. 'De maden bevinden zich vaak ter hoogte van de staartbasis of tussen de schouderbladen.' Daarnaast kan gelet worden op voornoemde gedragingen. Naast controle is preventie van groot belang. Dit doe je onder meer door de wol kort en proper te houden. Zo moeten de dieren in het voorjaar geschoren worden. In het blad is te lezen wat te doen als de ziekte al in een vergevorderd stadium is.

Maag-darmwormen

Naast myiasis beschrijft de dierenarts aandoeningen door maag-darmwormen, hoe zij ontstaan, hoe je ze kunt herkennen, hoe ze te voorkomen zijn en hoe ze behandeld moeten worden. Naast ontwormen, bepalen ook andere factoren het succes van ontwormingsschema’s. Denk aan klimaat, de effectiviteit van de gebruikte producten en weidebezetting. Betreffende de effectiviteit kan ook opgemerkt worden dat onderdosering van het ontwormingsmiddel, door het fout inschatten van het gewicht, resistentie in de hand werkt.

Aangaande weidebezetting wordt aangeraden om dieren te ontwormen voordat ze naar een andere weide gaan. Verder kan maaien de besmettingsgraad verlagen en wordt de weide bij voorkeur niet overbezet. Ook rondom het lammeren is extra zorgvuldigheid -vanwege de overdracht van de moeder op het lam- gewenst.


(Bron foto: Thinkstock)