Nieuws

Lage aaibaarheid vissen leidt tot weinig aandacht voor welzijn

De Nijmeegse hoogleraar Gert Flik vindt dat welzijn van vissen een onderbelicht onderwerp is. Mede op zijn initiatief is daarom vorige week een cursus over vissenwelzijn georganiseerd.

Vis laat mensen koud

In een nieuwsbericht in de Volkskrant komt de Nijmeegse hoogleraar adaptatiefysiologie Gert Fli uitgebreid aan het woord. Vissen spreken ons niet aan omdat zij geen geluid maken, geen emoties tonen, glibberig zijn en nauwelijks individueel te onderscheiden. Daarom spelen vissen in discussies nauwelijks een rol. Flik wil hier verandering in brengen.

Welzijnscursus moet bijdragen aan verandering

Wereldwijd is de omvang van de aquacultuur (o.a. kweek van vissen voor consumptie) sterk toegenomen. De aandacht voor dierenwelzijn is in deze sector ook groter geworden maar het onderwerp blijft relatief onderbelicht. De laatste jaren heeft er meer onderzoek aan gedrag en fysiologie van vissen plaatsgevonden, waardoor het mogelijk wordt welzijn van vissen nader te duiden. De eerste cursus Welzijn van Vissen in Nederland, gefinancierd door het NWO-programma ‘Waardering van Dierenwelzijn’ had als doel een gemengd gezelschap van viskwekers, ambtenaren en onderzoekers een overzicht te geven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van vissenwelzijn.

Verschillende invalshoeken

Ook welzijn van vissen is een onderwerp wat vanuit verschillende invalshoeken belicht kan worden. Daarom was er tijdens de cursus aandacht voor stressfysiologie bij vissen met speciale aandacht voor de verschillen tussen zoogdieren en vissen. Ook de verschillende methoden voor het doden van vissen en de noodzaak om houderijsystemen aan te passen aan de behoeften van de vissen werden behandeld. Ethiek rondom het houden en doden van vis en de houding van consumenten kwamen ook aan de orde.


(Bron foto: Wikimedia, Southwest Fisheries Science Center )

Links

(9)