Nieuws

Meer aandacht dierenwelzijn in dons- en verenindustrie

Outdoor-fabrikant The North Face heeft een keurmerk ontwikkeld voor dierenleed-vrij dons. Deze ‘Responsible Down Standard (RDS)’ stelt onder meer eisen aan huisvesting, voedsel- en waterkwaliteit en behandeling van de dieren.

Levend plukken ganzen omstreden

Op dit moment kunnen de meeste leveranciers van outdoor kleding, beddengoed, mode-en sportartikelen niet garanderen dat het dons dat ze gebruiken vrij is van dierenleed; er is altijd een kans dat de dieren levend geplukt zijn. Het verwijderen van loszittende (rijpe) veren en dons is op zichzelf pijnloos. Het hele proces van opdrijven, vangen en vasthouden van de ganzen kan echter wel tot ernstige welzijnsaantastingen leiden. Omdat tijdens de ruiperiode niet alle veren en dons tegelijk ‘rijp’ zijn kan niet uitgesloten worden dat er ook veren echt uitgetrokken worden. Dit leidt tot huidbeschadigingen en bloedingen en is zeer pijnlijk voor de dieren.

Daarnaast kunnen veren en dons ook afkomstig zijn van gedwangvoederde dieren voor de foie-gras (vette lever) productie. Deze productiewijze, waarbij eenden en ganzen in de laatste weken van hun leven gedwongen gevoerd worden om de gewenste vette levers te verkrijgen, is uit oogpunt van dierenwelzijn zeer omstreden.

Outdoor-fabrikanten zetten serieuze stappen

De afgelopen jaren heeft dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS intensief overleg gevoerd met toonaangevende merken uit de outdoor-industrie. In januari 2014 deden The North Face, Patagonia, Mammut, Jack Wolfskin en Vaude al de toezegging om geen dons meer te gebruiken afkomstig van gedwangvoederde en/of levend geplukte eenden en ganzen. Patagonië is van plan om al vanaf september 2014 alleen maar dons zonder dierenleed te gebruiken. Hun 'Traceable Down Standard' moet gebruik van levend geplukt dons en dwangvoedering volledig uitsluiten.

The North Face is ondertussen bezig met de invoering van de 'Responsible Down Standard (RDS)' en wil in het najaar van 2015 een diervriendelijke donsproductlijn lanceren. De organisatie wil voor het gehele assortiment uiterlijk in de herfst van 2017 overschakelen naar dons met het RDS keurmerk. De hele productieketen moet aantoonbaar aan de eisen van de RDS voldoen en bedrijven die zich willen aansluiten krijgen een audit door een onafhankelijke derde partij.

Responsible Down Standard (RDS)

De RDS werd opgezet met hulp van de certificatie-instelling ‘Textile Exchange’, die deze certificatiemethode nu ook beheert en beschikbaar stelt aan andere geïnteresseerde bedrijven. VIER VOETERS is betrokken bij de beoordeling van de RDS, en geeft advies over de uitvoering. Volgens VIER VOETERS behoeft het RDS keurmerk op een paar punten nog verbetering:

  • Het keurmerk moet ook gelden voor de ouderdieren - dat is momenteel niet het geval - want het zijn meestal de fokganzen die levend geplukt worden;
  • Het keurmerk moet bedrijven uitsluiten die zowel diervriendelijke methodes als ook levend plukken hanteren; het accepteren van alleen de diervriendelijk geproduceerde producten van deze bedrijven is het oogluikend toestaan van dierenleed;
  • Inspecties van de bedrijven moeten altijd onaangekondigd zijn. De ‘Responsible Down Standard’ staat nu toe dat boerderijen 48 uur voor de inspectie geïnformeerd worden.


(Bron foto: 'Viervoeters')

Links

(5)