Nieuws

Nieuw dossier Vogelmijt bij Groen Kennisnet

Gepubliceerd op
25 februari 2021

In het nieuwe dossier Vogelmijt van Groen Kennisnet lees je over de vogelmijt en de gevolgen die de parasiet heeft op pluimvee en onderneming. Ook biedt het dossier handvatten om vogelmijt te beheersen en te bestrijden.

Het dossier Vogelmijt van Groen Kennisnet is tot stand gekomen in samenwerking met Wageningen Livestock Research.

Parasiet

Vogelmijt, ook wel bloedluis genoemd, is een parasiet die zich voornamelijk voedt met het bloed van de kip of andere soorten vogels. Vogelmijten komen op alle bedrijfstypen voor, zowel in de biologische pluimveehouderij als op bedrijven met verrijkte kooien of koloniehuisvesting.

Het nieuwe dossier Vogelmijt geeft inzicht in de leefwijze van de vogelmijt en gaat dieper in op de risico’s van vogelmijt op het pluimveebedrijf. Dit omvat zowel de gezondheidsrisico's bij pluimvee als mogelijke economische schade voor de ondernemer als gevolg van vogelmijten in de stal. Zo kan de financiële schade bij ernstige besmetting oplopen tot €0,50 - €2,50 per hen per jaar.

Geïntegreerde plaagdier beheersing

Het nieuwe dossier biedt ook een stapsgewijs overzicht volgens de methode van geïntegreerde plaagdier beheersing (Integrated Pest Management; IPM) dat gebruikt kan worden om vogelmijt te beheersen en te bestrijden op het bedrijf.

Met acht stappen biedt de IPM-methode van Wageningen Livestock Research de pluimveehouder handvatten voor onder andere preventie en monitoring, bestrijdingsmethoden, de inzet van synthetische bestrijdingsmiddelen en het evalueren van de inzet van maatregelen. Ook vind je in het dossier ervaringen van een pluimveehouder met de IPM-methode in een interessante video.

(Bron foto: Wageningen Livestock Research)