Nieuws

Vrijloopkraamstallen in ontwikkeling

Om het welzijn van varkens te verhogen worden in veel Europese landen kraamstallen ontwikkeld met een tijdelijke kooi of zonder kooi. Zeugen hebben er meer bewegingsvrijheid. Toch blijven de meerkosten van die vrijloopstallen nog aanzienlijk.

Om biggen te beschermen gebruiken varkenshouders vaak een kraamkooi. De kans dat een zeug op de biggen gaat liggen is dan een stuk kleiner, maar een zeug heeft dan weinig bewegingsvrijheid. Daarom wordt er in diverse Europese landen geëxperimenteerd met kraamstallen met een tijdelijke kooi of geen kooi zodat de zeugen vrij kunnen rondlopen.

Vakblad Management&Techniek zet in het artikel 'Vrijloopkraamstallen: vrije zeug-blije zeug?' de ontwikkelingen op een rij. Er zijn twee typen vrijloopkraamstallen, zo legt het vakblad uit. Je hebt kraamhokken zonder kraamkooien, en er zijn kraamhokken waarin zich een tijdelijke kooi bevindt. In dat laatste type wordt de zeug tijdens de meest kritische periode, zo'n 5 tot 6 dagen na het werpen in de kooi opgesloten.

Zonder kooi

Van de kraamstallen zonder kooi zijn er verschillende typen zoals PigSAFE die is ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk. In die kooi is er een kleine driehoekige nestruimte voor de biggen en een grotere ruimte voor de zeug. De biggenmortaliteit is vergelijkbaar met klassieke kraamhokken. Maar het is een vrij duur hok, aldus het vakblad. SowComfort is een Noorse variant: een vrij ruim kraamhok met een nestgedeelte en een mestruimte. FAT is een Zwiters systeem en bestaat uit een mestruimte, nestruimte met apart biggennest.

Pro Dromi

In Nederland wordt gewerkt met het ProDromi-concept: Het eerste concept Pro Dromi I was een vrijloopkraamhok met kooi, het tweede concept Pro Dromi II is een vrijloopkraamhok zonder kooi. Het kraamhok is zo'n 7m2 groot en heeft een apart biggennest. Zo'n hok zou circa 750 euro extra kosten en vraagt bovendien extra arbeid. Zonder markttoeslag worden die meerkosten niet volledig gecompenseerd, schrijft het vakblad.

Tijdelijke kooi

Ook van vrijloopkraamstallen met tijdelijke kooien zijn er verschillende types. In Oostenrijk zijn drie verschillende types onderzocht: Trapez, Wing en Knick die in het artikel worden besproken. En er is een Deens concept SWAP (Sow Welfare And Piglet Protection) waarbij de nestafscheiding functioneert als scharnierende kooiwand. De zeug heeft er veel bewegingsvrijheid.

Vrijloopkraamstallen zijn volop in ontwikkeling, constateert het vakblad: Hoewel de praktijkresultaten uitwijzen dat in vergelijking met klassieke kraamkooien je vergelijkbare resultaten kunt behalen, blijven de meerkosten aanzienlijk.

(Bron foto: Thinkstock)