Nieuws

Webinar klauwverzorging online

Met een webinar kun je de praktijk in de klas halen. Om die reden organiseerde CIV Melkveehouderij op donderdag 15 november een webinar over klauwverzorging met een expert in de klauwverzorging en een melkveehouder op locatie.

Naast theorie-instructie kun je met een webinar ook de praktijk in de klas halen door een klauwverzorger en melkveehouder aan het woord te laten. Tijdens de 'webinar klauwverzorging' die Nordwin en AB Vakwerk op donderdag 15 november maakte gaf ervaren klauwverzorger Tjitze Schilstra van AB Vakwerk toelichting op het werk aan de hand van een powerpointpresentatie en video-opnamen. Tegelijkertijd gaf melkveehouder Tsjebbe Hettinga, melkveehouder in Hitzum aanvullende informatie en antwoord op vragen van kijkers. De webinar is online beschikbaar.

Managementprogramma

Schilstra benadrukt tijdens de webinar het belang van goede klauwverzorging. Het is een basis voor de gezondheid van de koe. 'Hoe kom je met de minst mogelijke inspanning tot het betere resultaat', was de insteek van Schilstra in de webinar. Hij maakt duidelijk dat je het beste maandelijks de koeien kunt bekappen. Je kunt het zelf doen of laten doen. Schilstra rekent voor dat je met 100 koeien zo'n 24 koeien per maand moet bekappen.

Tijdens de webinar laten Schilstra en melkveehouder Tsjebbe Hettinga zien hoe je een managementprogramma kunt inzetten om de juiste koeien te selecteren voor klauwverzorging. Via DigiKlauw worden alle gegevens van de koeien direct verwerkt die via CRV doorgestuurd worden naar het managementprogramma van de melkveehouder.

Die gegevens zijn erg handig, zegt Hettinga. Hij gebruikt ze bijvoorbeeld bij overleg met een voeradviseur voor aanpassing van het rantsoen. Bovendien kun je ook het verloop in de tijd volgen, zodat je kunt zien of die rantsoenaanpassing ook effect heeft.

Weidegang

Tijdens de webinar konden kijkers ook vragen stellen. Zo wilde iemand weten of weidegang zin heeft. Hettinga past gedurende vier maanden per jaar overdag weidegang toe. Hij ziet dat dit positief werkt op de klauwgezondheid. De klauwen drogen dan op. Maar hij benadrukt dat hij de gezondheid in zijn stal ook goed kan houden. Schilstra beaamt dat weidegang een positief effect heeft op bijvoorbeeld de Mortellaro-bacterie.

Planning

Een andere vraag gaat over de planning. Kun je ook twee keer per jaar de hele koppel tegelijk bekappen? Of is maandelijkse klauwverzorging beter. Hettinga ziet problemen als hij over zou stappen op twee keer per jaar klauwverzorging. De probleemkoeien lopen langer door en de productie zal dalen. Hij geeft daarom voorkeur aan een twee- of driewekelijkse klauwverzorging van geselecteerde koeien.

De webinar is een initiatief van het CIV Melkveehouderij die zo innovatieve kennis wil ontsluiten en verspreiden. De webinar werd mede mogelijk gemaakt door het OnderwijsVernieuwingsProgramma (OVP).

(Bron foto: Sitll Webinar YouTube )