Nieuws

Weet wat je eet: keurmerken voor een beter leven

Keurmerken zijn bedoeld om de consument te informeren over hoe duurzaam of gezond een product is. Zo kunnen keurmerken ook helpen met een bewuste keuze voor een diervriendelijk geproduceerd product. Hoe het Beter Leven kenmerk hierin kan ondersteunen wordt uitgelegd in een korte educatieve video.

De video is gemaakt in kader van het project 'Dierenwelzijn in beeld'. Onlangs werden ook drie educatieve video's over de historische ontwikkeling van de veehouderij gepubliceerd.

Wildgroei keurmerken

Wanneer diervriendelijk geproduceerde producten duurder zijn en er geen zichtbaar of proefbaar verschil is met andere producten, zijn consumenten minder snel geneigd om ze te kopen. Het is dus van belang dat het keurmerk duidelijk aangeeft dat de dieren onder betere omstandigheden zijn gehouden dan gebruikelijk is en waar de meerprijs vandaan komt, bijvoorbeeld omdat ze meer ruimte hebben gehad. De afgelopen jaren is er echter een wildgroei ontstaan aan nieuwe keurmerken. Van veel van deze keurmerken is onduidelijk hoe betrouwbaar ze zijn en wat ze zeggen over dierenwelzijn of andere kenmerken van een product. Om consumenten te helpen bij het bepalen van wat een keurmerk zegt, heeft Milieu Centraal de Keurmerkenwijzer in het leven geroepen. Deze is ook te downloaden als app voor iPhone en Android.

Beter Leven kenmerk

Het bekendste keurmerk om diervriendelijk geproduceerde producten te ondersteunen is het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Het Beter Leven keurmerk is een label met 3 sterren dat op steeds meer verpakkingen van vlees en eieren te vinden is. Hoe meer sterren, hoe beter het leven van de dieren is geweest. De Dierenbescherming laat het label door onafhankelijke professionals borgen. Met het keurmerk wil de Dierenbescherming consumenten overhalen te kiezen voor minder, maar beter vlees en biedt zij het bedrijfsleven de gelegenheid geleidelijk over te stappen op een diervriendelijker aanbod van vlees en eieren. In de video wordt uitgelegd waar het aantal sterren voor staat.

In opdracht van: Wageningen UR. Project: Dierenwelzijn in Beeld - WURKS.

(Bron introfoto: Dierenwelzijn in beeld)