Activiteit

DierenFilmFestival Leeuwarden 2018

Dit mini-festival met uiteraard films, maar ook lezingen en een dierenkunstroute, wordt speciaal voor liefhebbers van dieren én films georganiseerd.

Organisator Hogeschool Van Hall Larenstein, Slieker Film, studievereniging Animoso, Dierenmuseum
Datum

za 6 oktober 2018 13:00 tot 17:00

Locatie Slieker Film, Leeuwarden

Het festival beoogt dieren- en filmliefhebbers op toegankelijke wijze te informeren en amuseren over onze verschillende relaties met dieren. Welke waarde hebben dieren voor ons? Is een huisdier meer waard dan een dier gehouden voor voedsel of een wild dier? Is aandacht voor welzijn van dieren terecht of juist overdreven? Hoe was dat vroeger en hoe is het nu?

Films

Het festival opent om 13.00u met drie keuzefilms, de keuze is aan jou welke van de volgende films je wilt zien!

  • Kedi: 5 zwerfkatten in Istanbul worden gevolgd en inwoners vertellen over hun persoonlijke band met katten (documentaire/feelgood; 1h 19min);
  • Petit Paysan: Jonge boer is zo dol op zijn koeien dat hij een uitbraak van mond-en klauwzeer verzwijgt (speelfilm/drama/thriller; 1h 30 min);
  • Safari: Portret van Oostenrijkers die op plezierjacht gaan in Afrika en trots vertellen over wat hun een kick geeft. De trofeeën worden steeds groter... (documentaire/ sportjacht; 1h 31min);

Meer informatie over de films volgt binnenkort via Slieker Film en VHL.

Lezingen

Tussen 15.00 en 16.00u kun je twee lezingen bijwonen:

Lezing 1: 'De kunst van het dieren houden’ (Hans Hopster):
Voor Leeuwarden zijn van oudsher drie dieren kenmerkend: het paard, de koe en de walvis, tegenwoordig de kat en de hond. Hoe werden deze dieren vroeger gehouden, en hoe nu? Of in het geval van de walvis: toen bejaagd en nu beschermd. Hoe zit het met het welzijn van deze dieren?

Lezing 2: ‘Dieren in de kunst’ (Henny van Rij):
Deze lezing gaat met name over dierenkunst op straat. Sommige steden zijn qua dierenkunst ware juweeltjes, daar hoort Leeuwarden zeker bij. Als je goed kijkt, zie je prachtige dierenbeelden en -ornamenten op pleinen en op of tegen de gevels van gebouwen. De lezing introduceert de Leeuwarder Dierenroute en leidt je langs kunst met paarden, koeien en walvissen, maar toont ook vele andere dieren zoals vissen, vogels, kikkers, varkens en zelfs het fabeldier de feniks.

Leeuwarder Dierenroute

Na de lezingen kun je op eigen gelegenheid of onder begeleiding van een gids de Leeuwarder Dierenroute lopen. De Leeuwarder Dierenroute is een wandeling van 4 km door het centrum van Leeuwarden. Deze is eventueel in te korten tot 3 of uit te breiden naar 5 kilometer.

Kaartverkoop

De kaartverkoop start binnenkort via Slieker Film.
Prijzen:
Regulier: € 9,50
CJP: € 8,50
Studenten (op vertoon van je studentenpas): € 7,50

poster DFF 2018.jpg