Column

Kindercreche met oppasoma's

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierethiek, diergedrag, paarden
Bekijk de bronnen
Steeds meer mensen worden zich bewust van de rare gewoonte kalfjes na de geboorte bij hun moeder weg te halen. Omdat wij de melk willen drinken. Maar waarom is het dan normaal om na 4 maanden een veulen bij zijn moeder weg te halen?

Dit gebeurt immers vaak omdat de moeder weer geld moet verdienen in de sport. Vaak komen de veulens alleen met leeftijdsgenootjes of met een ouder paard, maar daardoor missen ze veel sociaal contact.

Voor een veulen is het belangrijk om op te groeien in een kudde, want zo groeien ze uit tot sociale paarden. Jonge paarden hebben leeftijdsgenoten nodig om samen mee op te trekken en om mee te spelen, maar ook oudere paarden in een kudde zijn erg belangrijk want zij voeden ze op. Op een aantal opfokbedrijven groeien de paarden daarom op in een kudde met paarden van verschillende leeftijden

Uit onderzoek is gebleken dat de samenstelling van de kudde waarin het veulen opgroeit erg belangrijk is. Als een veulen alleen met oudere paarden staat kan het zich eenzaam gaan voelen en daardoor juist gaan klieren, omdat ze geen leeftijdsgenootjes hebben om mee te spelen. Echter als er alleen maar leeftijdsgenoten bij elkaar staan is er geen paard dat hen opvoedt. In een eerder onderzoek naar familiebanden bij paarden is gezien dat in bijna alle gevallen van agressief gedrag bij een veulen dit gecorrigeerd werd door een volwassen paard. Bij hengsten wordt vaak gezien dat de leider van de hengstenkudde tussenbeide komt als ze onrust veroorzaken en de andere paarden tegen de onruststokers beschermt. Om deze reden loopt er bij een aantal opfokbedrijven een oudere ruin in de hengstenkudde.

Veel mensen genieten in het voorjaar van de vrolijke veulentjes in de wei. Het is nog veel fijner om deze veulentjes samen in een grote groep te zien, samen met hun moeders. Ik hoop dat mensen meer bereid zullen zijn aan het paard te denken als paard en niet als gebruiksdier, en zo meer veulens de kans krijgen op een prettige en sociale manier op te groeien.

(Bron foto: Pixabay)