Column

Red de Spaanse windhond!

Samenvatting
  • Onderwerp
    Honden, diergezondheid
Bekijk de bronnen
Elk jaar worden er in Spanje tienduizenden galgo’s - windhonden - gebruikt bij de hazenjacht, een volksvermaak dat in de vorm van nationale kampioenschappen vooral op het platteland wordt uitgeoefend.

Wanneer de kampioenen bekend zijn, worden honden die onvoldoende presteerden massaal gedood, gedumpt, in putten gegooid, opgehangen of mishandeld. Het gaat om zo’n 50.000 honden per jaar. De situatie wordt ieder jaar schrijnender. Steeds meer honden worden gefokt, om vervolgens aan hun lot overgelaten te worden – of erger.

Spanje negeert oproepen tot betere wetgeving en handhaving. Ook omdat er in de hazenjacht veel geld om gaat en het land er economisch belang bij heeft. De druk op het Europese Parlement moet worden opgevoerd. Lidstaat Spanje moet door Europa worden aangesproken op de situatie die al lang geen binnenlandse aangelegenheid meer is. In Spanje vangen vrijwilligers grote aantallen zwervende honden op. Vaak met eigen middelen en ten koste van hun eigen gezinsleven. Deze honden worden verzorgd en in adoptiegezinnen geplaatst, vaak in andere Europese landen.

Stichting DutchGalgoLobby – probeert al zes jaar de situatie met de galgo’s onder de aandacht te brengen van publiek en beleidsmakers. Unaniem vindt men dat dergelijke mishandeling van honden de Europese gedachte onwaardig is. Bijna unaniem vinden politici echter dat het een interne aangelegenheid is die Spanje zelf moet oplossen. Ook het Verdrag van Lissabon zou inmenging in de situatie onmogelijk maken. Het vangen van wild met honden wordt in alle landen gezien als stropen. In Spanje is het een culturele traditie die de uitzondering rechtvaardigt. Stichting DutchGalgoLobby vindt echter dat het mishandelen van honden het ongewenste gevolg is van deze culturele traditie en dus bestraft zou moeten worden.

Op dit moment lopen er twee grote campagnes tegen de misstanden met windhonden in Spanje. Deze hebben gezamenlijk al tienduizenden handtekeningen opgeleverd van mensen die de misstanden willen stoppen. Er zijn echter al veel petities aan deze campagnes vooraf gegaan. De handtekeningen worden aangeboden aan Spaanse ambassades of aan de Spaanse regering. Vervolgens gebeurt er niets. De Stichting DutchGalgoLobby wil de druk opvoeren door in Nederland in gesprek te gaan met de Spaanse ambassadeur. Ook wil de stichting de petities opvolgen die misschien ongezien in bureaulades op ministeries terecht zijn gekomen, en onderzoek doen naar de juridische mogelijkheden om Spanje aan te spreken op de situatie.

In plaats van zich te verschuilen achter beginselen en verdragen moet het Europese Parlement aan Spanje duidelijk maken dat in een beschaafd Europa geen honden worden gemarteld, mishandeld of gedood. Wie zich wil uitspreken tegen het leed dat de Galgo’s wordt aangedaan kan de petities nog tekenen op www.worldanimalprotection.nl of www.animalstoday.nl

(Bron foto: Pixabay)