
Kringlooplandbouw
In de visie van de rijksoverheid moet Nederland in 2030 voedsel duurzaam produceren volgens principes van kringlooplandbouw waarbij zo min mogelijk verspild wordt en waar reststromen maximaal worden ingezet. Het is een duurzame vorm van landbouw gebaseerd op agro-ecologische principes.
Binnen de zoekbox hieronder kun je zoeken met trefwoorden naar informatiebronnen (artikel, publicaties, rapporten) over kringlooplandbouw:
Thema's
Op welk thema wilt je inspirerende verhalen lezen?
Bodembeheer
Binnen de kringlooplandbouw speelt de bodem een cruciale rol en wordt een goede bodemkwaliteit centraal gesteld. Op deze pagina vindt u informatie over organisch stofgehalte, bodemverdichting, gewasbescherming, nutriëntenhuishouding en waterhuishouding.
Kringloop sluiten
Een belangrijk aspect in de kringlooplandbouw is een grondgebonden landbouwgebruik. Op deze pagina vindt u informatie over voer en mestgebruik.
Agrarisch natuurbeheer
Kringlooplandbouw kan bijdragen aan natuurdoelen en biodiversiteit, met name door een grotere agrobiodiversiteit op en nabij landbouwpercelen. Op deze pagina vindt u informatie over biodiversiteit en landschapsbeheer.
Natuur- en landschapsbeheer
Kringlooplandbouw kan een bijdrage leveren aan het behalen van doelen voor natuur en biodiveristeit. Op deze pagina vindt informatie over biodiversiteit en samenwerking natuur en landbouw;
Energie en klimaat
Kringlooplandbouw kan een bijdrage leveren het halen van de klimaatdoelen, bijvoorbeeld door vastlegging van CO₂ in de bodem, efficiëntere benutting van akkerbouwgewassen of productie van emissiearme mest. Op deze pagina vindt u informatie over CO₂, methaan, energie besparen en duurzame energie
Dierenwelzijn
In kringlooplandbouw speelt het landbouwhuisdier een essentiële rol. De voeding, huisvesting en productieniveau van dieren veranderen. Op deze pagina vindt u informatie over diergezondheid, dierenwelzijn en antibioticagebruik.
Korte keten
Kringlooplandbouw is een integraal onderdeel van een circulair voedselsysteem. Op deze pagina vindt u u informatie over voedselbeleid, over korte ketens en boer-burger relaties
Verdienmodel
Binnen kringlooplandbouw moeten boeren, tuinders en vissers een goed inkomen kunnen verdienen. Op deze pagina vindt u informatie over over nieuwe verdienmodellen, voer uit reststromen, verbrede landbouwpraktijk en samenwerking akkerbouw en veeteelt
Innovatie
De omschakeling naar kringlooplandbouw verlangt innovaties, of zal innovaties uitlokken. Op deze pagina vindt u informatie over technische en sociale innovatie.
Kringlooplandbouw in de regio
In verschillende regio's werken boeren en tuinders aan verduurzaming van de bedrijfsvoering. Ze doen ervaring op met het verbeteren van de bodem- en waterkwaliteit, biodiversiteit en economische duurzaamheid in de agrarische sector.
De thema's volgen uit de doelen in de LNV visie 'waardevol en verbonden' (2018) en het Realisatieplan LNV visie 'op weg met nieuw perspectief'f (2019)
Publicaties per onderwerp
Recente publicaties
-
De pluimveehouderij & kringlooplandbouw : wat betekent de omschakeling naar kringlooplandbouw op het gebied van diervoeding voor de legpluimveesector in de Foodvalley?
-
Kringlooplandbouw in de varkenshouderij
-
De invulling van kringlooplandbouw op intensieve melkveebedrijven
-
De impact van insecten-eiwit versus dierlijk eiwit
-
Kringlooplandbouw
-
Samenwerking akkerbouw – veehouderij Noordoost-Nederland : onderweg naar kringlooplandbouw
Video's
-
Het LANDBOUWAKKOORD reeds in uitvoering : innovatie in emissieloze landbouw, mrt '21 Zuid-Holland
-
Kringlooplandbouw - Mest veehouderij
-
Kringlooplandbouw, wat is jouw perspectief?
-
Springtij Café - Imke de Boer - Kringloop landbouw
-
Webinar Wageningen Food Safety Research: Reststromen voor productie van insecteneiwitten
-
Ecologisch slootschonen door Loonbedrijf A.A.M. van Leeuwen
-
Zaaien van bloemmengsels in duurzaam en natuurinclusief bouwplan
-
Kringlooplandbouw - Bodem akkerbouw
-
Stroken definiëren met stripbuilder V2
-
Nieuwe verdienmodellen met eiwit van eigen land!
Bron foto's: Shutterstock
Laatst bijgewerkt: 23 september 2020